Kozalak Manti

Kozalak Manti

45 min Buffé
Kozalak manti är en festlig turkisk maträtt gjord på frasiga rullar som doppas i en god färskostsås och kryddig köttfärsröra. Det är en riktig fröjd för ögat och smaklökarna att duka fram en bricka med dessa till fredagsmyset eller som tillbehör till maten.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär degarken på mitten i två lika stora delar. Lägg en blompinne eller ett sugrör på långsidan och rulla ihop degen. Dra ut pinnen.
  • Pensla med vatten längs med långsidan och stäng ihop rullen. Vattnet gör att rullen håller ihop vid fritering.
  • Skala löken. Hacka lök, paprika och tomat. Stek löken i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg i färsen och stek under omrörning så att den smular sig.
  • Tillsätt paprika, tomat, tomatpuré, paprikapulver och fortsätt steka 3-4 min. Häll i vatten och låt koka ihop några min. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop färskost med vitlök och smaka ev av med salt.
  • Hetta upp olja i en gryta eller stor stekpanna. Fritera rullarna, några i taget, tills de blir gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Lägg upp rullarna på tallrikar och servera med köttfärs, färskoströra och granatäpplekärnor.
Klart!
Energi:

505 kcal

Protein: 23 g
Kolhydrater: 44 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Filodeg
250 g
Vatten, till pensling
Köttfärs
300 g
Gul lök
1
Grön paprika
1
Tomater
2
1 msk
Tomatpuré
2 msk
Paprikapulver
2 tsk
Vatten
1 dl
Salt och peppar
200 g
Pressad vitlöksklyfta
1
Granatäppelkärnor
½ dl
Olja till fritering