Köttfärssås 50/50

45 min
Köttfärssås 50/50

En klassisk köttfärssås får nytt liv med belugalinser som gör rätten både mer klimatsmart och mättande. Grönsakerna ger djup i smaken, och crème fraiche med paprika och chili ger lite hetta till rätten.

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Morot
1
Blekselleri
1 stjälk
2 msk
Tomatpuré
2 msk
Nötfärs
200 g
Vatten
2 dl
Krossade tomater à 400 g
1 burk
Belugalinser
2 dl
Salt
1 tsk
2 dl
Torkad oregano
1 tsk
Nymalen svartpeppar

Till servering:

Pasta
360 g
Färsk basilika
1 kruka

Gör så här

  • Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Tärna blekselleri fint.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna. Fräs grönsakshacket med tomatpuré på medelvärme ca 5 min.
  • Rör ner färsen och finfördela den. Bryn tills den fått fin färg.
  • Tillsätt vatten, krossade tomater, belugalinser och salt. Sjud under lock ca 30 min.
  • Koka pastan al dente.
  • Rör ner crème fraiche i såsen och smaka av med salt, oregano och nymalen svartpeppar.
  • Blanda väl avrunnen pasta med såsen. Servera direkt.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

648 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 35 g
Kolhydrater: 67 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/kottfarssas-5050/