Kolja i ugn med potatisstomp

40 min Lunch Middag
Kolja i ugn med potatisstomp

En mild och krämig fiskrätt som passar perfekt när du vill ha en lättlagad och smakrik middag. Kolja i ugn med potatisstomp är både enkel att laga och vacker att servera, med frisk syra från citronsåsen och örter som dill och gräslök.

Nytt

Ingredienser

Potatisstomp:

Potatis
900 g
25 g
1 dl
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Färsk dill, finhackad
1 msk
Gräslök, fint skuren
1 msk

Kolja:

Koljafilé
600 g
25 g
Vetemjöl
1 msk
3 dl
Fiskbuljong
1 tärning
Citronsaft
3 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Till servering:

Broccoli
1
Salt
1 tsk
1 msk
Dill, finhackad
1 msk
Gräslök, finhackad
1 msk

Gör så här

Potatisstomp:

  • Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  • Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt och grädde och mosa ihop med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.
  • Vänd i dill och gräslök vid servering.

Kolja:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skär koljan i fyra jämnstora bitar och lägg i en ugnsform.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa till en tjock redning.
  • Häll i grädden under konstant vispning. Smula i buljongtärningen. Sjud tills såsen tjocknar.
  • Tillsätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över koljan och tillaga i ugnen i 10-15 min, tills fisken har en innertemperatur på ca 52˚.

Servering:

  • Skär ner broccolin i små buketter. Skiva stammen tunt. Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 min. Låt rinna av i en sil och tillsätt en klick smör precis innan servering.
  • Toppa kolja i ugn med fint skuren gräslök och färsk dill. Servera med potatisstomp och kokt broccoli.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

575 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,5 g
Protein: 27,4 % 38,7 g
Fett: 41,8 % 27,2 g
Kolhydrater: 30,8 % 43,5 g
https://www.arla.se/recept/kolja-i-ugn-med-potatisstomp/