Köfte

Lunch Middag
Köfte

Köfte är en rätt som kan tillagas på många olika sätt. I vårt recept har vi utgått från nötfärs som vi smaksätter med vitlök, röd chili, färsk persilja och spiskummin. Stek gyllene och servera med tabbouleh, tarator, ajvar och hummus!

Nytt

Ingredienser

Köfte:

Nötfärs eller lammfärs
500 g
Vitlöksklyfta
1
Färsk röd chili
1
Bladpersilja
50 g
Ägg
1
Malen spiskummin
½ msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
1 msk

Tabbouleh:

Bulgur
1 dl
Bladpersilja
100 g
Färsk mynta
50 g
Tomater
2
Rödlök
1
Citron, finrivet skal och saft
1
Olivolja
2 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm

Tarator:

2 dl
Ljus tahini
3 msk
Vitlöksklyfta
1
Citron, finrivet skal
1
Pressad citronsaft
1 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Färsk mynta
25 g

Till servering:

Ajvar relish
1 dl
Hummus
2 dl

Gör så här

Köfte:

  • Sätt ugnen på 180˚ eller 160˚ varmluft.
  • Lägg färsen i en bunke. Skala och finhacka vitlök. Finhacka chili och bladpersilja. Lägg allt i bunken tillsammans med färsen.
  • Tillsätt ägg, spiskummin, salt och svartpeppar. Blanda snabbt ihop till en homogen smet. Överarbeta inte.
  • Forma färssmeten till 8 st avlånga köfte.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Stek köfte tills de är gyllene runt om. Tillaga klart i ugnen tills köften når en innertemperatur på 70˚, ca 5 min.

Tabbouleh:

  • Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  • Skölj och hacka persilja och mynta. Halvera tomaterna och gröp ur kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala och finhacka löken.
  • Blanda bulgurn med samtliga ingredienser. Smaka av med finrivet citronskal, citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.

Tarator:

  • Mixa yoghurt, tahini, vitlök, finrivet citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar till en slät fluffig kräm, det tar någon minut.
  • Grovhacka myntan och vänd ner i krämen. Ställ kallt fram till servering.

Till servering:

  • Servera nytekta köfte med tabbouleh, tarator, ajvar och hummus.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

704 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 12,6 g
Protein: 37,8 g
Kolhydrater: 32,2 g
Fett: 47,4 g
https://www.arla.se/recept/kofte/