Köfte

Lunch Middag
Köfte

Köfte är en rätt som kan tillagas på många olika sätt. I vårt recept har vi utgått från nötfärs som vi smaksätter med vitlök, röd chili, färsk persilja och spiskummin. Stek gyllene och servera med tabbouleh, tarator, ajvar och hummus!

Ingredienser

Köfte:

Nötfärs eller lammfärs
500 g
Vitlöksklyfta
1
Färsk röd chili
1
Bladpersilja
50 g
Ägg
1
Malen spiskummin
½ msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
1 msk

Tabbouleh:

Bulgur
1 dl
Bladpersilja
100 g
Färsk mynta
50 g
Tomater
2
Rödlök
1
Citron, finrivet skal och saft
1
Olivolja
2 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm

Tarator:

2 dl
Ljus tahini
3 msk
Vitlöksklyfta
1
Citron, finrivet skal
1
Pressad citronsaft
1 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Färsk mynta
25 g

Till servering:

Ajvar relish
1 dl
Hummus
2 dl

Gör så här

Köfte:

  • Sätt ugnen på 180˚ eller 160˚ varmluft.
  • Lägg färsen i en bunke. Skala och finhacka vitlök. Finhacka chili och bladpersilja. Lägg allt i bunken tillsammans med färsen.
  • Tillsätt ägg, spiskummin, salt och svartpeppar. Blanda snabbt ihop till en homogen smet. Överarbeta inte.
  • Forma färssmeten till 8 st avlånga köfte.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Stek köfte tills de är gyllene runt om. Tillaga klart i ugnen tills köften når en innertemperatur på 70˚, ca 5 min.

Tabbouleh:

  • Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  • Skölj och hacka persilja och mynta. Halvera tomaterna och gröp ur kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala och finhacka löken.
  • Blanda bulgurn med samtliga ingredienser. Smaka av med finrivet citronskal, citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.

Tarator:

  • Mixa yoghurt, tahini, vitlök, finrivet citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar till en slät fluffig kräm, det tar någon minut.
  • Grovhacka myntan och vänd ner i krämen. Ställ kallt fram till servering.

Till servering:

  • Servera nytekta köfte med tabbouleh, tarator, ajvar och hummus.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per port

Energi:

704 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 12,6 g
Protein: 21,8 % 37,8 g
Fett: 59,6 % 47,4 g
Kolhydrater: 18,6 % 32,2 g
https://www.arla.se/recept/kofte/