Kalljäst pizzadeg

Kalljäst pizzadeg

Huvudrätt
Här kommer ett enkelt recept på kalljäst pizzadeg, eller långjäst pizzadeg som den också kallas. Den här degen behöver jäsa länge - men vad underbar pizzan blir när den sedan gräddas! Fluffiga, spröda kanter precis som på restaurang. Och jobbinsatsen för en kalljäst pizzadeg är inte är särskilt stor, det är bara lite planering som behövs.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kalljast-pizzadeg/

Gör så här

Pizzadeg:
  • Blanda vatten, salt och jäst i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta ca 5 min i degblandaren. Täck bunken med plastfolie och låt vila 1 tim i rumstemperatur.
  • Arbeta degen igen ca 8 min i maskin tills den är smidig och blank.
  • Smörj en plastlåda eller stor bunke med lite olja. Vik degen så den blir spänd och slät uppepå. Lägg i lådan eller bunken och täck med lock eller plastfolie. Låt jäsa 9 tim i rumstemperatur.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar à 200 g eller större om ni föredrar större pizzor. Forma varje bit till en slät bulle med spänd degyta. Lägg i en stor inoljad plastlåda eller 6 mindre med lock. Låt jäsa i kyl ca 24 tim.
  • Låt degbitarna få rumstemperatur innan pizzorna bakas ut. Degen ska inte kavlas utan tryckas ut med händerna. Låt kanten vara orörd så den kan resa sig fint i ugnen.
  • Toppa pizzorna och grädda dem, helst på varm pizzasten eller pizzastål, högt upp i ugnen, 260° ca 5 min.
Klart!
Energi:

425 kcal

Protein: 15 g
Kolhydrater: 85 g
Fett: 2 g

Ingredienser

Pizzadeg:
Vatten, kallt
5 dl
Salt
1 msk
Jäst, ca 1 krm
1 g
Vetemjöl special eller Tipo 00 (12–13 dl)
750 g
Matolja