Julinkokt lax med ost- och sardellkräm

1 tim 15 min Brunch Buffé Huvudrätt
Julinkokt lax med ost- och sardellkräm

En klassisk laxrätt med juliga kryddor som får sällskap av en svensk variant på caesardressing. Perfekt rätt att förbereda dagen innan. Sen är det bara att lägga upp och servera!

Ingredienser

Inkokt lax

Skinnfri laxfilé
300 g
Rödlök
1
Vatten
1 liter
Vitvinsvinäger
½ dl
Kryddpepparkorn
8
Stjärnanis
2
Salt
1 msk
Färsk dill
1 kruka

Ost- och sardellkräm

50 g
Sardellfiléer
3
1 dl
Pressad vitlöksklyfta
1
Salt och peppar
Grönt äpple
1
Gemsallad
8 blad

Gör så här

  • Skär löken i tunna klyftor. Koka upp vatten, vinäger, lök, kryddor och dillstjälkar (spara vipporna till senare) i en vid kastrull och låt koka 5 min.
  • Skär fisken i 8 lika stora bitar och lägg ner i lagen. Sjud 4-5 min.
  • Låt laxen svalna i lagen och låt sedan stå i kylen minst 30 min, men gärna över natten.
  • Riv osten och finhacka sardellfiléerna. Blanda med gräddfil och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär äpplet i tunna stavar.
  • Fyll salladsblad med inkokt lax, sardellkräm, äpple och dillvippor.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

122 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 10 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 8 g
https://www.arla.se/recept/julinkokt-lax-med-ost--och-sardellkram/