Josefines lyxiga gräddtårta

2 tim Efterrätt
Josefines lyxiga gräddtårta

En riktigt härlig, lyxig gräddtårta med hemlagad vaniljkräm och dina mosade favoritbär i fyllningen. Tårtan är lika vacker som god!

Ingredienser

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk

Vaniljkräm:

Vaniljstång
1
3 dl
2 dl
Äggulor
5
Strösocker
1 dl
Majsstärkelse
3 msk

Fyllning:

Mosade bär
2 dl

Garnering:

3 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Vänd formen upp och ner och låt tårtbotten kallna under formen.

Vaniljkräm:

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10– 15 min.
  • Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen och värm under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna.
  • Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör om då och då.

Fyllning och montering:

  • Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop tårtbottnarna med mosade bär och vaniljkräm emellan.
  • Vispa grädden. Bred ut grädde på och runt kanten på tårtan. Spritsa ev en del av grädden på tårtan. Garnera med färska bär eller en vacker blomma.
Lägg till recept till tillagad
https://www.arla.se/recept/josefines-lyxiga-graddtarta/