Janssons frestelse med jordärtskocka

1 tim 20 min
Arbetstid: 30 min
Buffé
Frysbar
Janssons frestelse med jordärtskocka

Klassikern Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Den här varianten blir lite mer spännande tack vare jordärtskockan, som bidrar med aningen sötma i gratängen. Ny favorit?

Ingredienser

Gul lök
1
1 msk
Potatis
600 g
Jordärtskocka
150 g
Ansjovisfilé
100 g
3 dl
Ströbröd
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  • Skala potatisen och jordärtskockan. Skär dem i tunna strimlor.
  • Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter jordärtskockor, lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Häll gärna över lite ansjovisspad och all grädde. Strö över ströbrödet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
Markera receptet som tillagat

Uteslut ansjovis för en vegetarisk gratäng.

Näringsvärden, per bufféportion

Energi:

342 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bufféportion
Fiber: - 2,9 g
Protein: 6,8 % 5,7 g
Fett: 63,6 % 24,6 g
Kolhydrater: 29,6 % 24,9 g
https://www.arla.se/recept/janssons-frestelse-med-jordartskocka/