Så lyckas du med julgröt
Så lyckas du med

Julgröt

Doften av risgrynsgröt i huset ger omedelbar julstämning. Servera som en värmande start på dagen eller lyxigt mellanmål med mjölk, kanel och socker. Här är bästa tipsen!

Eftersom gröten ska koka i ungefär 40 minuter kan du göra den redan kvällen innan så är den färdig att bara värma på till frukost. Och gör en rejäl sats när du ändå är igång, gröten håller i 3-4 dagar i kylskåpet.

Här är några fler tips och trix för att få till den bästa julgröten

  • Se till att det kokar upp ordentligt från början så att riset ”kommer i gång”.
  • Sänk värmen så fort du hällt i mjölken, mjölk bränner lätt och det är också därför du gärna ska använda en tjockbottnad kastrull.
  • Du kan använda vilken mjölk du vill, mellan- standard eller gammaldags mjölk.
  • Vill du inte ha socker i gröten kan du utesluta det helt eller sockra uppepå vid servering istället. Samma med kanelen, har du ingen kanelstång som kan koka med, pudra malen kanel på den färdiga gröten istället.
  • Vill du variera din julgröt, koka med en vaniljstång, pudra ner lite saffran eller ½ kryddmått malen kardemumma.


Ris a la malta

En gröt från Malta? Nej, namnet kommer ursprungligen från franskans riz à l’amande, ris med mandel och har fått en given plats på julbordet. Risgrynsgröten blandas med vispad grädde, socker och vanilj. Kika runt bland våra recept med olika smaksättningar och tillbehör.

Julgrötsrecept