Pepparkakor – god jul
Så lyckas du med att

Baka pepparkakor

Ropa på barnen, samla in grannarna och mormor, nu ska pepparkakorna bakas. Den allra godaste pepparkaksdegen gör du så klart själv, men här kommer tips även för dig som bakar med färdig deg.

  • Egen deg gör du dagen innan du ska baka så att den får vila i kylen över natten. När du blandat ihop ingredienserna kan degen kännas lös, det är ingen fara, den står till sig i kylen.
  • Mörk sirap ger finast färg och kryddigast smak men det går bra att använda ljus sirap också.
  • Kryddorna i degreceptet går att byta ut mot 1 påse pepparkakskrydda.
  • Vill du få ut maximalt med smak av kryddorna blir det bäst om du mortlar kardemumman och nejlikorna själv.
  • För bästa konsistens och för att undvika att degen blir smulig, väg upp ditt mjöl på en hushållsvåg, i det här receptet på deg blir det 600 g.
  • Ta fram degen minst en timme innan du ska baka så blir den rumstempererad och då lättare att baka ut.
  • För mycket mjöl som fastnar på degen när du bakar ut kan göra att kakorna bränns lättare. Prova att kavla degen mellan två bakplåtspapper, bara att dra över pappret på plåten och trycka ut med formar sen.
  • Tänk på att använda jämnstora figurer på samma plåt så gräddar det jämnare.
  • Ugnstemperatur
    Om du gör kakorna 2-3 mm tjocka så gräddar de i ca 5 min på 175° grader, beroende på storlek, men passa alltid ugnen, det bränns snabbt!
  • Vanlig över- och undervärme ger ett jämnare resultat än varmluft.
  • Låt helst kakorna svalna på plåten eller dra över pappret på ett galler så stelnar de till ordentligt.

 

Kristyr

Nu vet du hur du lyckas få till en perfekt pepparkaksdeg, nu återstår bara dekorationen.

https://www.youtube.com/watch?v=TGSR7qq0OuM&feature=youtu.be