Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor

60+ min
Inlagda rödbetor är det självklara tillbehör till många av de svenska husmanskostklassikerna. Det är enklet att göra inlagda rödbetor själv, var bara noga med att glasburkarna de ska förvaras i är väl rengjorda. Dessa rödbetor får god smak av färsk ingefära, stjärnanis och kryddnejlika.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/inlagda-rodbetor/

Gör så här

  • Lag 9 dl vatten 2 dl ättika (12%) 3 dl strösocker 10 vitpepparkorn 10 hela nejlikor 1 st stjärnansis
  • Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, det tar ca 1 timme.
  • Skala och skiva ingefäran. Lägg åt sidan.
  • Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt sjuda ca 10 min.
  • Skala betorna och skär bort roten.
  • Varva rödbetor och ingefära i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll över den varma lagen.
  • Sätt på lock och låt stå och dra i kylskåp några dygn före servering.
  • Oöppnad burk håller ca 6 månader.
Klart!

Ingredienser

Färska rödbetor
1 kg
Färsk ingefära
100 g
Lag:
Vatten
9 dl
Strösocker
4 dl
Ättiksprit 12%
2 dl
Svartpepparkorn
1 tsk
Hela kryddnejlikor
10
Stjärnanis
2
Lagerblad
2