Himmelsk fromagetårta med frukt

4 tim
Himmelsk fromagetårta med frukt

En fantastisk tårta! Läcker mördegsbotten, härlig färskostfromage i mitten och saftig frukt på toppen. Variera frukt och bär efter säsong och smak.

Ingredienser

Vetemjöl
1½ dl
50 g
Strösocker
½ dl
Citron
finrivet skal av 1
Salt
½ krm
Vatten
½ msk

Fyllning:

1¼ dl
Strösocker
1 dl
Salt
½ krm
Stor citron
finrivet skal av 1
Äggulor
2
250 g
1½ dl
Gelatinblad
4

Garnering:

Gelatinblad
Konc. juice, konc äppeljuice
½ dl
Vatten
1 dl
Hallon
125 g
Färska blåbär
50 g
Vindruvor
10
Persika i halvor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Hacka samman mjöl, smör, socker, citronskal och salt. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  • Kläm fast ett bakplåtspapper mellan bottnen och kanten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen på bottnen.
  • Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt botten kallna på galler.
  • Koka upp mjölk, socker, salt och citronskal i en kastrull under vispning.
  • Lägg äggulorna i en skål. Vispa ner lite av den varma mjölkblandningen i äggulorna. Vispa sedan ner resten av mjölkblandningen.
  • Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under vispning tills det tjocknar.
  • Häll upp i en skål och låt kallna. Blanda ner kvargen.
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Lyft upp dem ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull.
  • Blanda gelatin och lite av krämen. Rör ner blandningen i resten av krämen.
  • Vispa grädden fast och vänd ner den i krämen.
  • Lägg tillbaka tårtbottnen i formen. Lägg i krämen och släta till ytan. Låt stelna i kyl ca 2 tim före garnering.
  • Låt gelatinbladen till garneringen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Hetta upp äppeljuice och vatten i en kastrull. Lyft bort från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i juicen.
  • Ställ in gelatinblandningen i kylen och låt halvstelna ca 20 min.
  • Lägg under tiden ut frukt och bär på tårtan. Skeda den halvstela gelén över frukten.
  • Ställ in tårtan att stelna i kylen ytterligare 1 tim.
Lägg till recept till tillagad

Om gelén hunnit stelna för mycket innan den ska skedas över frukten så går det bra att få den lös igen genom att värma den.

https://www.arla.se/recept/himmelsk-fromagetarta-med-frukt/