Helstekt oxfilé med cheddargratinerad potatis- och fänkålsgratäng
1 tim 30 min
Huvudrätt
•
Detta är en riktigt lyxig och god middag med helstekt oxfilé där den krämiga fänkåls- och potatisgratängen möts av den krispiga salladen. Köttet blir allra bäst när det först får en stekyta och sedan tillagas klart i ugnen. Den krämiga gratängen kokas mjuk i gräddmjölk för att sedan gratineras gyllene i ugnen.
Ingredienser
|
Oxfilé mittbit
|
600 g |
|---|---|
|
Salt och svartpeppar
|
|
|
Olivolja
|
2 msk |
| 2 msk | |
|
Vitlöksklyftor
|
2 |
|
Färsk timjan
|
4 kvistar |
Potatis- och fänkålsgratäng:
| 3 dl | |
| 3 dl | |
|
Fänkål
|
½ |
|
Potatis
|
900 g |
|
Vitlöksklyftor
|
2 |
|
Salt
|
ca 1 tsk |
| 150 g |
Sallad:
|
Fänkål
|
½ |
|---|---|
|
Rädisor
|
10 |
|
Bladspenat
|
60 g |
|
Citronsaft, finrivet skal och saft
|
1 |
|
Kallpressad olivolja
|
1 msk |
|
Färsk dill
|
2 kvistar |
|
Salt
|
Gör så här
Potatis- och fänkålsgratäng:
Sallad:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
971 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 7,8 g |
| Protein: | 22 % | 52,7 g |
| Fett: | 58,3 % | 64 g |
| Kolhydrater: | 19,7 % | 47,1 g |