Helbakad rotselleri med smörsås

2 tim Tillbehör
Helbakad rotselleri med smörsås

Efter en lång tid i ugnen blir den här rotfrukten söt i smaken och får en mjuk konsistens. Väldigt gott ihop med en syrlig smörsås som balanserar sötman. Rotsellerin går bra att baka i förväg och sedan värmas hel i ugnen eller en stund på grillen. Vill du ha en helt vegetarisk rätt kan du så klart utesluta rommen och t ex blanda ned hackade örter av valfri sort.

Ingredienser

Rotselleri
1
Rapsolja
Salt

Smörsås:

Citronsaft
2 msk
Vatten
1- 2 msk
200 g
Hackad färsk gräslök
1 msk
Forellrom
1 msk
Löjrom
1 msk
Salt

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Skala rotsellerin och gnid in med olja och salt. Baka i nedre delen av ugnen tills den är mjuk rakt igenom, ca 2 tim. Skär rotsellerin i klyftor.
  • Värm citronsaft och vatten i en kastrull. Skär smöret i bitar och vispa ner i kastrullen tills såsen tjocknar.
  • Tillsätt gräslök, forell- och löjrom. Smaka av med salt. Servera rotsellerin med såsen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

444 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,2 g
Protein: 3,8 % 4,2 g
Fett: 84,1 % 42,2 g
Kolhydrater: 12,1 % 13,2 g
https://www.arla.se/recept/helbakad-rotselleri-med-smorsas/