Harira - marockansk soppa

45 min
Harira - marockansk soppa

Harira är en traditionell linssoppa som oftast serveras under ramadan för att bryta fastan. Harira kan tillagas på en rad olika sätt, vi väljer att göra denna soppa vegetarisk. Vi kryddar soppan med saffran, harissa och citron. Vid servering toppas soppan med hårdkokt ägg, färska örter, dadlar och yoghurt.

Nytt

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
Stor morot
1
Blekselleri
2 stjälkar
1 msk
Tomatpuré
2 msk
Harissa
1 tsk
Saffran
1 kuvert
Malen koriander
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Krossade tomater
400 g
Vatten
12 dl
Grönsaksbuljong
3 tärningar
Torkade röda linser
1 dl
Risoni
1 dl
Salt

Till servering:

Ägg
2
Dadlar
8
Färsk persilja
1 dl
Färsk koriander
1 kruka
2 dl

Gör så här

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Skär sellerin i små bitar.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök, morot och selleri 3-4 min.
  • Tillsätt tomatpuré, harissa, saffran och torkade kryddor. Fräs 2-3 min.
  • Häll på vatten och smula ner buljongen. Koka upp och tillsätt linser. Låt koka ca 15 min.
  • Tillsätt risoni och låt sjuda ytterligare ca 12 min. Späd med mer vatten om soppan känns för tjock.
  • Hårdkoka under tiden äggen. Strimla dadlarna och hacka örterna.
  • Smaka av soppan med salt.
  • Toppa harira med ägghalvor, dadlar, färska örter och yoghurt.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

395 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 6,8 g
Protein: 17,4 g
Kolhydrater: 51,7 g
Fett: 12,9 g
https://www.arla.se/recept/harira---marockansk-soppa/