Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås
1 tim 30 min
•
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt
Middag
•
Älgstek i gryta med klassisk gräddsås, här smaksatt med tranbär eller enbär. Smaker som passar så bra till älg och också annat viltkött.
Ingredienser
|
Benfri älgstek
|
1 kg |
|---|---|
|
Salt
|
1 tsk |
|
Svartpeppar
|
1 krm |
|
Lagerblad
|
3 |
|
Vatten
|
1 dl |
Ugnsbakade rotfrukter:
|
Potatis
|
700 g |
|---|---|
|
Morot
|
200 g |
|
Kålrötter
|
200 g |
|
Fänkål
|
100 g |
| 3 msk | |
|
Salt
|
1½ tsk |
Sås:
|
Köttbuljong
|
|
|---|---|
| 2½ dl | |
|
Majsstärkelse
|
1½ msk |
|
Torkade tranbär
|
¾ dl |
|
Kinesisk soja
|
1 tsk |
Gör så här
Markera receptet som tillagat
Älgtek säljs både nätat och onätad. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort innan serveringen. Receptet passar till både nätad och onätad stek. Tranbär kan bytas ut mot stötta enbär.
Näringsvärden, per port
Energi:
461 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 5 g |
| Protein: | 38,4 % | 43,6 g |
| Fett: | 37,2 % | 19,4 g |
| Kolhydrater: | 24,4 % | 27,7 g |