Portergryta

Portergryta

1 tim 30 min
Huvudrätt
Går att frysa
Portergryta är en mustig köttgryta som är som gjord att bjuda på när man har goda vänner över. Köttet kokar länge i en mustig buljong med porter. Svartvinbärsgelé rörs i på slutet tillsammans med grädden. Toppa portergrytan med nystekta champinjoner och persilja. Servera gärna med lite extra svartvinbärsgelé och potatismos.
https://www.arla.se/recept/portergryta/

Gör så här

  • Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stepanna. Bryn köttet tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg över i en stekgryta.
  • Stek lök och vitlök i stekpannan 3-4 min. Lägg över i grytan.
  • Häll på porter, vatten, kalvfond och soja. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.
  • Rör ner svartvinbärsgelén i grytan. Vispa ut mjölet i grädden till en slät redning. Rör ner i grytan och sjud 3-4 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Till servering:
  • Kvarta svampen. Stek den i lite smör-&rapsolja tills den fått fin färg, salta och peppra. Hacka persiljan och blanda med svampen.
  • Toppa portergrytan med svampen. Servera med t ex potatismos.
Klart!
Energi:

684 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 33 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 49 g

Ingredienser

Benfri högrev, rostbiff eller innanlår
600 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Salt och svartpeppar
Porter
50 cl
Vatten
1 dl
Kalvfond
2 msk
Kinesisk soja
2 msk
Lagerblad
3
Svartvinbärsgelé
2 msk
Vetemjöl
2 msk
2 dl
Till servering:
Champinjoner
250 g
1 msk
Salt och svartpeppar
Färsk persilja
1 kruka