Grillad svartrot med örtemulsion

Grillad svartrot med örtemulsion

En variant på bearnaisesås som ger svartroten ett lyft. Svartrötterna kokas mjuka och får därefter lite rökt smak och en karamelliserad yta på grillen. Champagnevinäger gillas av många kockar för sin milda syra och goda smak. Den går att ersätta med en mindre mängd vitvinsvinäger.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grillad-svartrot-med-ortemulsion/

Gör så här

  • Skala svartrötterna och dela dem i 8–10 cm långa bitar. Lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft så att de inte mörknar.
  • Koka svartrötterna knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 8 min.
  • Hetta upp en grillpanna. Pensla svartrötterna olja och strö över lite flingsalt. Grilla tills de får fin färg.
  • Örtemulsion: Lägg smöret i en kastrull. Låt smälta på låg värme utan att röra i kastrullen.
  • När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
  • Vispa upp äggulorna och vinäger fluffigt i en kastrull på medelvärme. Strila i det klara smörfettet och vispa tills såsen tjocknar.
  • Hacka dragon och lök och tillsätt i såsen. Smaka av med salt, socker och ev mer vinäger.
Klart!
Energi:

760 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 72 g

Ingredienser

Svartrötter
4
Citron
saft av ½
Olja
Salt
Örtemulsion:
Rapsolja
300 g
Äggulor
3
Färsk lök
1
Strösocker
3 msk
Färsk dragon
3 kvistar
Champagnevinäger
1 msk
Salt