Grillad kejsarhatt med karamelliserad grädde och svampragu
2 tim 30 min
Förrätt
Huvudrätt
•
Svamp, svamp och åter svamp! Denna rätt hyllar svamp och är en perfekt rätt att laga en kall höstdag. Den karmelliserade grädden ger rätten en ny identitet i varje tugga. Hittar du inte kejsarhatt kan du använda en annan fast svamp som t ex champinjon. Detta recept är en variant på Desirée Jaks, Årets Kock 2023, vinnarrätt "Koka soppa på en spik".
Ingredienser
Svampbuljong:
|
Torkad svamp t ex trattkantareller
|
1 dl |
|---|---|
|
Skogschampinjoner
|
500 g |
|
Spetskål
|
250 g |
|
Gula lökar
|
2 |
| 1 msk | |
|
Vatten
|
10 dl |
|
Färsk timjan
|
5 kvistar |
|
Citron
|
½ |
|
Salt
|
Karamelliserad grädde:
| 5 dl | |
|
Pressad saft av citron
|
1 msk |
|
Salt
|
ca 2 krm |
Grillad kejsarhatt:
|
Kejsarhattar
|
4 |
|---|---|
|
Matolja
|
2 msk |
| 2 msk | |
|
Färsk timjan
|
5 kvistar |
|
Salt
|
Svamp & spetskålsragu:
|
Trattkantareller
|
100 g |
|---|---|
|
Tagg svamp
|
100 g |
|
Spetskål
|
250 g |
|
Matolja
|
2 msk |
| 2 msk | |
|
Citron
|
½ |
Servering:
|
Svart färsk tryffel, ca 50 g
|
1 |
|---|
Gör så här
Svampbuljong:
Karamelliserad grädde:
Grillad kejsarhatt:
Svamp & spetskålsragu:
Vid servering:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
828 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 11,4 g |
| Protein: | 4,9 % | 10 g |
| Fett: | 84,8 % | 79,4 g |
| Kolhydrater: | 10,3 % | 21 g |