Gratinerade pilgrimsmusslor med mandel och löjrom

Afternoon tea Förrätt
Gratinerade pilgrimsmusslor med mandel och löjrom

Imponera på gästerna med en lyxig förrätt med smörig mandelsås, krispigt bröd och salt löjrom. Du kan förbereda rätten fram till gratineringen. Receptet är skapat av Johan Backeus, Årets kock 2017.

Ingredienser

Pilgrimsmusslor
4
2 dl
25 g
Mandelspån
½ dl
Citron
saft av ½
Levainbröd, tunna
2 skivor
Olivolja
1 msk
Löjrom
80 g
Fänkål
1
Färsk körvel
Färsk dill

Ättikslag:

Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
1½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Skär varje pilgrimsmussla i 3 skivor och salta lätt.
  • Rosta mandelspånen i en kastrull och tillsätt syrad grädde. Mixa i smöret med mixerstav och smaka av med citron.
  • Rosta brödet mitt i ugnen med lite olja och salt.
  • Koka upp ingredienserna till ättikslagen. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin, och lägg ner den i ättikslagen.
  • Fördela pilgrimsmusslorna i portionsformar och toppa med mandelsåsen. Gratinera i ugnen tills ytan är gyllene, 5-10 min. Toppa med fänkål, löjrom, bröd och örter.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

470 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 12 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 43 g
https://www.arla.se/recept/gratinerade-pilgrimsmusslor-med-mandel-och-lojrom/