Gräddbullar
Nytt

Gräddbullar

2 tim
Fika
Går att frysa
Gräddbulle, skumboll eller skumtopp? Denna godsak tycks ha lika många namn som tillvägagångssätt. I vårt recept på gräddbullar består bakverket av ett fluffigt äggviteskum som spritsas på ett veterån och doppas i mörk choklad. Det går lika bra att rulla dina gräddbullar i kokos eller skippa kexen i botten.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/graddbullar/

Gör så här

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 min.
  • Koka upp vatten, glykos och 2.5 dl strösocker i en kastrull. Koka upp sockerlagen till 110° .
  • Lägg äggvitor och 2 msk strösocker i en ren bunke tillhörande en köksassistent. Vispa äggvitorna på medelhastighet.
  • När sockerlagen når 118° och äggvispet har börjat vitna häller du i sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle. Vispa konstant tills marängen svalnat och är fast.
  • Krama ur all vätska från gelatinbladen och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk av den fasta marängen. Värm försiktigt tills gelatinbladen har smält.
  • Vänd i de smälta gelatinbladen i marängen och vispa ytterligare någon minut.
  • Lägg marängen i en spritspåse med en rund tyll.
  • Stansa ut 20 st rundlar av smörgåsrånen med en stansring, ca 10 cm i diameter.
  • Placera ut de runda kexbottnarna på en plan yta och spritsa fina, höga toppar av maräng på kexen. Marängen ska täcka hela kexbotten.
  • Låt gräddbullarna sätta sig i frysen i minst 1 timme.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Rör i oljan och låt svalna något. Doppar marängtopparna i chokladen med hjälp av en gaffel.
  • Låt rinna av på ett galler och förvara sedan i frysen.
Klart!
Energi:

187 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 0,1 g
Protein: 2,8 g
Kolhydrater: 26,5 g
Fett: 7,7 g

Ingredienser

Gelatinblad
2
Vatten
¾ dl
Glykos
1 dl
Strösocker
2½ dl
Äggvitor
5
Strösocker
2 msk
Smörgåsrån
20
Mörk choklad
300 g
Matolja
3 msk