Gräddbakad kyckling med variation på blomkål
2 tim
Huvudrätt
Lunch
Middag
Varmrätt
•

Detta är Johan Backeus, Årets Kock 2017, vinnarrätt i en förenklad version. Vinnarrätten gjordes på fasan som Johan här bytt ut mot kyckling. Receptet är lite pyssligt, så ta dig tid att läsa igenom det ordentligt innan du börjar laga.
Ingredienser
Hel kyckling, ca 1.3 kg, gärna majskyckling
|
1 |
---|
Pepparmix:
Svartpepparkorn
|
1 krm |
---|---|
Rosépeppar
|
1 krm |
Grönpeppar
|
1 krm |
Sichuanpeppar
|
1 krm |
Fond & glaze:
Kycklingvingar, ben och skrov
|
|
---|---|
Schalottenlökar
|
2 |
Vitlöksklyftor
|
2 |
3 msk | |
Vatten
|
8 dl |
Färsk timjan
|
2 kvistar |
Katrinplommon
|
8 |
Vitt portvin eller umeshu
|
1 dl |
Pepparmix
|
2 krm |
Kycklingbröst:
Kycklingbröst från kycklingen
|
2 |
---|---|
Salt
|
1 krm |
Svartpeppar
|
1 krm |
3 dl | |
Färsk timjan
|
3 kvistar |
Hackade vitlöksklyftor
|
2 |
Citron
|
rivet skal av 1 |
2 msk |
Kycklingbullar:
Urbenade kycklinglår från kycklingen
|
2 |
---|---|
1½ dl | |
Salt
|
1 krm |
Pepparmix
|
1 krm |
Vetemjöl
|
1 dl |
Ägg
|
2 |
Panko
|
2 dl |
2 msk |
3 varianter av blomkål:
Blomkålshuvud, ca 500 g
|
1 |
---|---|
1 msk | |
Citron
|
pressad saft av 1 |
Vatten
|
1½ dl |
---|---|
Ättiksprit 12%
|
½ dl |
Strösocker
|
1 dl |
Salt
|
½ tsk |
Salt och svartpeppar
|
Mandelmüsli:
Svart quinoa
|
½ dl |
---|---|
Shiitakesvamp
|
50 g |
Saltrostad mandel
|
½ dl |
Pumpakärnor
|
½ dl |
1 msk |
Gör så här
Pepparmix:
Fond & glaze:
Kycklingbröst:
Kycklingbullar:
3 varianter av blomkål:
Mandelmüsli:
Näringsvärden, per port
Energi:
1175 kcal
Energifördelning:
Energifördelning: | |
---|---|
Protein: | 60 g |
Kolhydrater: | 40 g |
Fett: | 87 g |

