Glutenfria lussekatter

Glutenfria lussekatter

1 tim 30 min
Mellanmål
Går att frysa
Sprid julstämning i köket med glutenfria lussebullar. För att få ut maximlat med saffranssmak bör saffranet läggas i en liten skål med hett vatten och strösocker. Pensla gärna de nygräddade bullarna med brynt smör och doppa dem sedan i strösocker. Glutenfritt bröd blir torrt snabbare än bröd bakat på vetemjöl, så frys gärna in bullarna som inte ska ätas direkt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/glutenfria-lussekatter/

Gör så här

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till ca 37°.
  • Smula jästen i en bunke, häll ner mjölkblandningen och tillsätt fiberhusken. Blanda väl och låt svälla ca 10 min.
  • Blanda saffran med socker och vatten i en liten skål. Låt stå ca 10 min.
  • Tillsätt ägg, kvarg, saffran, socker, mandelmjöl och salt till degbunken. Spara ca 1 dl mjölmix till utbakningen och arbeta in resten i degen. Låt jäsa övertäckt med platsfolie ca 30 min.
  • Dela degen i 16 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckt med platsfolie ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 7-9 min.
Sockerlag:
  • Koka upp vatten och socker. Pensla de nygräddade lussekatternamed sockerlagen.
  • Frys in de glutenfria lussekatterna direkt som inte går åt.
Klart!
Energi:

2710 kcal

Protein: 56 g
Kolhydrater: 366 g
Fett: 108 g

Ingredienser

75 g
2 dl
Jäst
50 g
Fiberhusk
2 msk
Saffran
1 pkt
Strösocker
1 msk
Kokhett vatten
1 msk
Ägg
1
1 dl
Strösocker
1½ dl
Mandelmjöl
1 dl
Salt
1½ krm
Glutenfri mjölmix
350 g
Sockerlag:
Vatten
1 dl
Strösocker
1 dl