Glutenfri paj

Glutenfri paj

1 tim 20 min
Buffé Huvudrätt
Går att frysa
Klassisk ost- och skinkpaj men med glutenfritt pajskal. Det krispiga pajskalet med smak av rostad majs ger en extra god karaktär till pajen. Servera gärna den glutenfria pajen med en stor härlig grönsallad.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/glutenfri-paj/

Gör så här

  • Hacka samman smör, majsmjöl, polenta, husk och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta tills degen börjar gå ihop.
  • Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  • Skiva och fräs purjolöken mjuk i en stekpanna. Tärna skinkan och blanda med purjolöken. Riv osten.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
  • Lägg purjolöksblandningen och ost i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 25 min tills pajen fått fin färg och lyft sig lite.
Klart!

Ett annat recept på glutenfri pajbotten: 100 g Arla® Svenskt Smör, 2 ½ dl bovetemjöl, 3/4 Arla Köket Kesella® kvarg lätt Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt kvarg och mixa snabbt till en deg. Tryck ut i pajforn och låt vila minst 30 min i kyl. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda 10-15 min.

Energi:

593 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Glutenfri pajdeg:
125 g
Majsmjöl
2½ dl
Polenta
½ dl
Fiberhusk eller psyllium
1 tsk
Salt
2 krm
Vatten
2 msk
Fyllning:
Purjolök
1
1 msk
Skinka i bit
150 g
150 g
Ägg
3
2 dl
1 dl
Salt
½ tsk
Grovmalen svartpeppar
1 krm
Cayennepeppar
1 krm