Glutenfri äppelkaka

Efterrätt Fika
Glutenfri äppelkaka

Vår saftiga glutenfria äppelkaka görs på bland annat mandelmjöl och smaksätts med kardemumma. Tunna äppelskivor sticks ner i ett fint mönster i smeten. Det bästa är att äppelkakan är lika saftig dagen efter - om det nu skulle finnas något över!

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

150 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Mandelmjöl
1½ dl
Rismjöl
1 dl
Bovetemjöl
½ dl
Bakpulver
1½ tsk
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
½ dl
Äpplen
2

Till servering:

3 dl

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med mandelmjöl.
  • Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under långsam vispning.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät smet.
  • Skala ev och kärna ur äpplena. Dela i tunna klyftor och stick ner i smeten.
  • Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna i formen.
  • Servera glutenfri äppelkaka med vispad grädde.
Klart!

Kakan är lika god och saftig dagen efter den är bakad. Den till och med håller ihop bättre då.

Näringsvärden, per bit exkl. grädde

Energi:

242 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 15 g
https://www.arla.se/recept/glutenfri-appelkaka/