Ghee

Ghee

60+ min
Ghee är en form av klarifierat smör som har sitt ursprung i det indiska köket. För att göra ghee smälter man smör på låg temperatur under ca 2 timmar utan att röra i det. Då separeras mjölkproteinerna och laktosen från smöret, vilket gör ghee till ett alternativ för personer med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi. Ghee klarar av höga temperaturer utan att brännas vid, så det passar utmärkt till stekning. Eftersom detta är relativt tidskrävande är det lika bra att göra en stor sats när man ändå håller på. Ghee har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ghee/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  • Sänk värmen och låt sjuda på riktigt svag värme ca 2 timmar utan att det tar färg. Ta bort det vita skummet som lägger sig på ytan med hjälp av en sked under tiden som det sjuder.
  • Smöret är färdigt när proteinresterna i botten är mörkbruna och smöret är 118°.
  • Sila det heta smöret genom en tunn silduk eller kaffefilter. Låt smöret långsamt rinna genom så den bruna bottensatsen inte kommer med. Du kan behöva byta kaffefilter någon gång under processen om smöret har svårt att rinna igenom.
  • Häll upp ghee i väl rengjord glasburk med tätslutande lock.
  • Förvara i rumstemperatur och använd alltid helt rena redskap när du använder ghee, då håller det väldigt länge.
Klart!

Det går bra att använda det smör du önskar. Vi har gjort detta recept med osaltat smör för lättare justera saltmängden.