Gås till Mårtensafton

Gås till Mårtensafton

60+ min Buffé Huvudrätt
Gås fylld med äpple och katrinplommon.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gas-till-martensafton/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°
  • Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra.
  • Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy ihop öppningarna med bomullssnöre.
  • Lägg gåsen på sidan på ett galler i en långpanna. Häll buljongen i långpannan.
  • Sätt in gåsen i ugnen. Ta ut den efter ca 40 min. Vänd den och lägg den på andra sidan och stek ytterligare ca 40 min.
  • Ta ut gåsen ur ugnen igen. Lägg den med bröstet upp och stek tills den blir färdig, ytterligare 1/2 -1 tim.
  • Stick i låret för att se om den är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mer tid i ugnen.
  • Ös gåsen några gånger under stekningen med skyn från pannan.
  • Höj temperaturen till 225° de sista 10 minuterna så blir skinnet knaprigare.
  • Låt gåsen vila några minuter innan snörena tas bort och köttet skärs upp.
  • Skumma av fettet från stekskyn. Mät upp skyn i en kastrull och späd med hönsbuljong om det behövs.
  • Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden. Koka 3-5 min under omrörning.
  • Smaksätt med apelsinjuice, salt, peppar och kinesisk soja.
Klart!

Ingredienser

Gås
4 kg
Citron
1
Salt
1 msk
Vitpeppar
½ tsk
Äpplen
3
Katrinplommon
250 g
Hönsbuljong
2½ dl
Sås:
4 dl
Vetemjöl
2½ msk
Konc apelsinjuice
1 msk
Kinesisk soja
1 msk
Salt och peppar