Gammaldags äppelmos

35 min Frukost Mellanmål
Frysbar
Gammaldags äppelmos

Hemlagat äppelmos är något alldeles extra – särskilt när det görs på svenska äpplen. I den här versionen sötas moset naturligt med honung och balanseras med syrlig citron. Passar perfekt till pannkakor, gröt, yoghurt eller som en god klick till ugnsbakad fläskkarré och raggmunk.

Budget Nytt

Ingredienser

Vatten
1 dl
Citron
1
Svenska äpplen
1½ kg
Honung
2 msk

Gör så här

  • Förbered en kastrull med vatten och pressad citronsaft.
  • Skala, kärna ur och tärna äpplena i ca 2–3 cm stora bitar. Lägg äppelbitarna i kastrullen. Tillsätt honung.
  • Koka upp på hög värme, sänk sedan till medelvärme och låt sjuda i 5–7 min. Rör om då och då tills äpplena mjuknat och börjat falla isär.
  • Mixa äpplena i en matberedare eller med stavmixer till önskad konsistens.
  • Häll upp moset i en ren burk. Låt svalna och förvara sedan i kyl (3–4 dagar) eller frys (3–4 månader).
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per 1 sats, utan socker

Energi:

567 kcal

Näringsvärden per 1 sats, utan socker
Protein: 0 g
Fett: 1 g
Kolhydrater: 131 g
https://www.arla.se/recept/gammaldags-appelmos/