Fransk löksoppa

Fransk löksoppa

30 min Förrätt
Klassisk löksoppa med franska anor. Gul lök, vitlök, timjan, vin och buljong - det är egentligen allt som behövs. Det är extra gott att lägga på brödskivor och toppa med ost innan servering, men till vardags går det lika bra att ta brödet vid sidan av med lite smör och ost! Gratinerad löksoppa är underbart god att bjuda på till fest!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smör-&rapsolja i en rymlig kastrull.
  • Fräs lök, vitlök och torkad timjan ca 15 min på medelvärme.
  • Värm ugnen till 250° och grill.
  • Tillsätt vin, buljong, soja och lagerblad till löken. Låt löksoppan koka under lock ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Toppa med brödskivor och ost. Gratinera löksoppan högt upp i ugnen tills osten smält.
  • Toppa fransk löksoppa med färsk timjan.
Klart!
Energi:

301 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Gula lökar
4
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Torkad timjan
1 tsk
Vitt vin
2 dl
Grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
1 liter
Soja
1 msk
Salt och svartpeppar
Gratinering och garnering:
Baguette
8 skivor
Falbygdens® Gruyère
100 g
Färsk timjan