Fläsklägg med rotmos

Fläsklägg med rotmos

60+ min Huvudrätt
Svensk husmanskost med våra älskade rotfrukter och långkokat kött. Här serveras klassikern med en len senapskräm på färskost.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Fläsklägg:
  • Skölj fläskläggen i kallt vatten, lägg i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av.
  • Skala lök och morot, skär i grova bitar. Lägg ner lök, morot, pepparkorn och lagerblad i grytan. Koka på svag värme ca 2 tim.
Rotmos:
  • Skala kålrot och morötter, skär i grova bitar. Lägg kålrot och morötter i en kastrull, täck med vatten och koka ca 30 min.
  • Skala potatisen och skär i bitar, lägg i kastrullen. Koka ytterligare ca 15 min. Häll av vattnet. Mosa ihop med smör. Salta och späd med buljong. Toppa med persilja.
Senapskräm:
  • Blanda färskost, senap och persilja. Servera fläskläggen i grova bitar med rotmos och senapskräm.
Klart!
Tips:

Använd gärna buljongen från fläskläggen till att späda rotmoset med istället för grönsaksbuljong.

Energi:

565 kcal

Protein: 32 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Fläsklägg
750 g
Gul lök
1
Morot
1
Kryddpepparkorn
6
Vitpepparkorn
6
Lagerblad
2
Rotmos:
Kålrot
1
Morötter
2
Potatis
750 g
50 g
Salt
1 tsk
Grönsaksbuljong
2 dl
Hackad bladpersilja
½ dl
Senapskräm:
150 g
Senap
1 dl
Hackad färsk persilja
½ dl