Fläskkarré i ugn

1 tim 30 min Lunch Middag Varmrätt
Fläskkarré i ugn

Klassikern fläskkarré i ugn är tillbaka i en ny, modern tappning! Späcka karrén med katrinplommon för en extra saftig köttbit. Servera med ugnsrostad sötpotatis och en syrlig selleri- och äppleslaw. En smakrik rätt med perfekt balans mellan sötma, syra och mustighet.

Nytt

Ingredienser

Fläskkarré:

Fläskkarré
ca 1⅕ kg
Katrinplommon
12
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
½ tsk
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
3
Olivolja
½ msk
Färsk ingefära
25 g
Äppelmust
ca 6 dl
Vatten
ca 1 liter
Kalvfond
1 msk
Sötpotatis
ca 1,3 g
Olivolja
1 msk
Flingsalt
1 tsk
2 dl
Majsstärkelse
1 msk
Vatten
2 msk
Soja
1 tsk
Svartpeppar
1 tsk

Selleri- och äppleslaw:

Rotselleri
300 g
Röda äpplen
3
Honung
1 tsk
Äppelcidervinäger
2 tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
½ tsk
4 dl
Grovhackad färsk persilja
1 kruka

Gör så här

  • Sätt ugnen på 190° eller 175° varmluft.
  • Skär 12 st snitt runt om karrén och späcka köttet med katrinplommon. Salta och peppra runt om.
  • Skala gul löken, vitlöksklyftorna och ingefäran. Skär gul löken i klyftor. Krosa vitlöksklyftorna. Skiva ingefäran tunt.
  • Hetta upp olivolja i en gjutjärnsgryta. Stek fläskkarrén runt om tills den får fin färg. Tillsätt gul lök, vitlöksklyftor och ingefära och fräs i 3 min.
  • Häll i äppelmust, vatten och kalvfond så det täcker karrén. Sätt på ett lock och tillaga klart i ugnen i ca 1 timme, tills köttet har en innertemperatur på 72°.
  • Skala sötpotatisen och skär i stora klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja och salt.
  • Tillaga i ugnen i ca 25 min (när det är 25 min kvar av fläskkarrén).
  • När fläskkarrén är klar lyft upp köttbiten och låt vila en stund innan du skär den i tunna skivor.
  • Sila stekskyn ner stekskyn i en kastrull och låt reducera tills ca 5 dl återstår. Häll i grädden och sjud i ca 5 min.
  • Blanda majsstärkelse med kallt vatten. Häll ner i såsen medan den kokar. Vispa konstant tills önskad skykonsistens. Tillsätt soja och svartpeppar på slutet.

Selleri- och äppleslaw:

  • Skala rotsellerin och skiva tunt på mandolin eller med en osthyvel. Skär sedan i smala strimlor.
  • Skölj och kärna ur äpplena. Skär i tunna strimlor.
  • Massera försiktigt rotselleri och äpple med honung, äppelcidervinäger, salt och svartpeppar.
  • Vänd i crème fraiche och persilja. Rör ihop till en krämig sallad.
  • Skervera fläskkarré i ugn med ugnsrostad sötpotatis, skysås och krämig selleri- och äppleslaw.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

669 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,2 g
Protein: 24,7 % 40,6 g
Fett: 51,6 % 39,1 g
Kolhydrater: 23,7 % 39 g
https://www.arla.se/recept/flaskkarre-i-ugn/