Fänkålssallad med gravad lax och citronkräm

30 min Förrätt
Fänkålssallad med gravad lax och citronkräm

Krispig fänkål, syrligt äpple och dill ger en fräsch bas i den här salladen som toppas med gravad lax och en len citronkräm. Crème fraiche passar perfekt här – dess syra och krämighet rundar av rätten, lyfter smakerna och balanserar sälta och fetma från laxen. En lätt men smakrik rätt som passar till förrätt eller som tillbehör på buffé.

Nytt

Ingredienser

Citronkräm:

Arla Köket® Crème fraiche
2 dl
Finrivet citronskal
2 tsk
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm

Fänkålssallad:

Fänkål
2
Syrligt äpple gärna aroma
1
Citronsaft
1 msk
Kallpressad olivolja
2 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Dill, finhackad
2 msk

Till servering:

Gravad eller kallrökt lax
150 g
Skott av grönkål
Dillvippor

Gör så här

Citronkräm:

  • Smaksätt crème fraiche med citronskal, salt och peppar. Ställ kallt.

Fänkålssallad:

  • Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Skär äpplet i tunna skivor eller stavar.
  • Lägg fänkål och äpple i isvatten så de blir riktigt krispiga. Låt stå ca 10 min. Häll bort vattnet och torka lätt på hushållspapper.
  • Vispa ihop citronsaft, olivolja, salt och nymalen svartpeppar i en skål. Vänd ner fänkål och äpple. Blanda i finhackad dill.

Servering:

  • Lägg upp fänkålssalladen på ett fat. Toppa med tunt skivad lax och klicka på lite citronkräm.
  • Garnera med grönkålsskott och dill. Servera med resterande citronkräm.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

333 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,4 g
Protein: 15,6 % 12,8 g
Fett: 73,2 % 27,6 g
Kolhydrater: 11,2 % 9,2 g
https://www.arla.se/recept/fankalssallad-med-gravad-lax-och-citronkram/