Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

1 tim 10 min Förrätt Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

Flera populära klassiker samsas i den här förrätten. Råraka frasigt stekt i smör med rimmad röding, forellrom och en syrlig klick med äpple och pepparrot. Torsten Kjörling, Årets Kock 1984 har skapat rätten.

  • Arla
  • Recept & mat
  • Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

Ingredienser

Rödingfilé:

Rödingfiléer
2
Strösocker
1¼ msk
Salt
1¼ msk
Stött fänkålsfrön
1 krm
Krossad vitpeppar
1 krm

Äpple- och pepparrotssmetena:

Grönt äpple
½
1 dl
Riven pepparrot
1 msk
Salt
1 krm

Råraka:

Fast potatis
200 g
2 msk
Salt
1 krm
Vitpeppar
1 krm

Till servering:

Forellrom
50 g
Blandad grönsallad
40 g

Gör så här

Rödingfilé:

  • Ta bort skinn och ben från fisken.
  • Skär bort den tunnaste delen från filéerna så att de blir jämntjocka.
  • Strö på salt- och sockerblandningen, fänkål och peppar. Låt rimma ca 1 tim.
  • Sätt ugnen på 100° eller 90° varmluft.
  • Lägg ihop filerna mot varandra med buksidan på ena filén mot ryggsidan på andra filén samt huvudändan mot stjärtändan.
  • Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 30 min tills fisken har en innertemperatur på 45-50°. Låt fisken kallna.

Äpple- och pepparrotssmetana:

  • Skala och finstrimla äpplet. Vispa smetanan till fast konsistens.
  • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Ställ kallt.

Råraka:

  • Skala och grovriv potatisen.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek 4 rårakor, platta till dem med en stekspade.
  • Stek dem gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.

Vid servering:

  • Skär fisken i 4 bitar. Lägg en bit fisk på varje råraka.
  • Toppa med forellrom, sallad och servera äppel- och pepparrotssmetanan vid sidan om.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

455 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 32 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 31 g
https://www.arla.se/recept/fankalsbakad-roding-med-raraka-samt-apple--och-pepparrotssmetana/