Fakta, tips och råvaror

PUMPAN HAR AMERI­KANSKA RÖTTER

Pumpa har använts i flera tusen år av indianerna i Nordamerika. De lagade mat av frukterna och använde dem även som prydnad. Av en del pumpasorter tillverkade man musikinstrument, skålar och andra kärl.

Halloweenpumpa i paj och soppa

Den stora orangeröda halloweenpumpan är utmärkt god att använda i soppor, pajer, kakor eller att bara rosta i bitar på en långpanna i ugnen. Gröp ur köttet, ställ ut den glada pumpagubben på trappan och laga en värmande och god pumpasoppa till middag.

Små och stora pumpor

Squash kallas också för sommarpumpa och är en av de vanligaste pumpasorterna i Sverige. Den kan man äta som den är eller använda i grytor och gratänger. Jättepumpan eller halloweenpumpan är lätt att känna igen på grund av sitt pampiga yttre. Den har även en nära släkting som kallas för turbanpumpa. Båda är goda att använda i matlagningen. Båda dessa pumpor kan bli jättestora och väga mer än hundra kilo. Pumpan är även släkt med melon och gurka.

Butternut-pumpa är utmärkt till all matlagning. Den ser ut som ett stort päron och kan även ätas rå i tunna skivor. Muscatpumpan är också delikat, den är nära släkt med butternut.

Köp rätt pumpa

Pumpan ska vara mogen när man ska laga mat eller baka med den. Knacka lite på skalet, om pumpan är mogen hörs en dov och ihålig klang. När man delar på en mogen pumpa så doftar den lite sött eftersom en del av stärkelsen i frukten har omvandlats till socker. Pumpa håller sig färsk i flera månader om den förvaras svalt, cirka 7-10˚.

Rosta fröna

När man gröper ur pumpans kött följer det med en driva med pumpafrön. Dra bort en del av trådarna som omger fröna och lägg fröna på en plåt med bakplåtspapper. Häll över lite olja och rosta högt upp i ugnen, 225˚, i cirka 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Salta och ät fröna som snacks eller använd dem naturella i sallader och i bröd.