Fakta, tips och råvaror

POTATIS - DEN POPULÄRA KNÖLEN

Potatis trivs i mörka, torra, svala miljöer och kräver, tvärt emot vad man kanske tror, behandling med silkesvantar.

Har potatisen blivit stött bör man skära bort ordentligt runt om - i värsta fall kan den nämligen bilda ett ämne som gör den besk. Är potatisen grön räcker det inte med att skära bort det gröna. Då bör man slänga hela potatisen. Däremot gör det inget om potatisen börjat gro (förutom att den blir mindre näringsrik). Ta bort groddarna.

Att koka potatis

Dela stora potatisar, så att alla blir lika stora. Slå på vatten så att det knappt täcker potatisarna och lägg på ett lock. Sjud sedan potatisen till den blir mjuk. Prova med en potatissticka eller gaffel. Häll av vattnet, lägg en bit hushållspapper över potatisen och låt locket ligga på glänt. Då ångar potatisen av och blir torr och fin.

Kallt vatten till rå potatis

Rå skalad potatis kan förvaras tillfälligt i kallt vatten. Då missfärgas den inte. Det är dessutom ett sätt att få potatis som mjuknat att bli hård igen.

Fasta och mjöliga potatissorter

Potatis med fast konsistens som till exempel Ukama, Bintje och Sava är det bästa om man vill koka potatis till middagen, eller skära den i klyftor och steka i ugnen. Potatis med mjölig konsistens, till exempel King Edward och Grata är utmärkta till ett fluffigt hemlagat potatismos, en soppa eller en krämig gratäng.

Det odlas ungefär trettio olika sorters vinterpotatis för försäljning i matbutikerna. Tillverkarna brukar skriva på påsarna, eller på bingarna där man plockar själv, om det är fasta eller mjöliga sorter.