Entrecote med ugnsbakade tomater

45 min
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt Lunch Middag
Entrecote med ugnsbakade tomater

Klassisk entrecote med läckra tillbehör som klyftpotatis och ljuvliga, ugnsstekta tomater. En hemlagad bearnaisesås till köttet är väl värd mödan.

Ingredienser

Entrecote
4 skivor
Salt och peppar
Bifftomater
2
Flingsalt
½ tsk
Hackade färska blandade örter t ex basilika, persilja, gräslök
½ dl

Bearnaisesås:

Gul lök
1
Vitpepparkorn
6
Vatten
4 msk
Vitvinsvinäger
1 dl
Färsk dragon
4 kvistar
Färsk persilja
4 kvistar
Äggulor
3
200 g
Hackad färsk persilja
2 msk
Finhackad färsk dragon
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Salt
3 krm

Gör så här

  • Börja med såsen. Skala och finhacka löken.
  • Lägg den i en kastrull tillsammans med pepparkorn, vatten, vinäger, dragon- och persiljestjälkar.
  • Koka ihop tills 3 msk återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Tillsätt äggulorna och vispa över vattenbad tills det tjocknar.
  • Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank.
  • Smaksätt med persilja, dragon, cayennepeppar och salt.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Dela tomaterna i halvor och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Strö över salt och örtkryddor. Ringla över lite smält smör.
  • Baka tomaterna i mitten av ugnen 10-15 min.
  • Salta och peppra och stek entrecoten i smör 2-3 min på varje sida.
  • Servera köttet med sås, ugnsbakade tomater och klyftpotatis.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

612 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,3 g
Protein: 20,4 % 30,8 g
Fett: 75,5 % 52,2 g
Kolhydrater: 4,1 % 6,2 g
Entrecote med ugnsbakade tomater
Video Skirat smör – så här gör du

Skirat smör är ett klassiskt tillbehör till kokt torsk eller laxpudding, men även basen i bearnaisesås. Här visar Andreas Hedlund hur du gör för att skira smöret.

https://www.arla.se/recept/entrecote-med-ugnsbakade-tomater/