Enbärsgravad lax med löjromssås

Enbärsgravad lax med löjromssås

1 tim Buffé Förrätt
Lätt och snabbt gör du din egen gravlax!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/enbarsgravad-lax-med-lojromssas/

Gör så här

  • Färsk lax skall frysas minst 2 dygn före gravning. Färdiggravad lax håller upp till en vecka i kylen.
  • Se till att alla ben är borttagna ur laxfilén. Dela filén i två lika stora bitar.
  • Blanda salt, socker, enbär och svartpeppar. Lägg en del av blandningen i en form med kanter. Lagom stor så laxen precis får plats.
  • Lägg den ena laxfilén med skinnsidan nedåt i formen. Strö på det mesta av kryddblandning på filen.
  • Lägg den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt. Strö över resten av kryddorna.
  • Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen en till två gånger under tiden.
  • Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar. Blanda crème fraiche, löjrom, gurka, timjan och gräslök. Smaka av med salt.
  • Ta upp laxen och skrapa bort kryddorna. Skär den i tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat och garnera med enbär.
  • Servera laxen med löjromssåsen.
Klart!

Ingredienser

Laxfilé med skinn helst tjock mittbit
1 kg
Salt
3 msk
Strösocker
3 msk
Grovstötta enbär
1 msk
Grovmalen svartpeppar
1 tsk
Löjromssås:
4 dl
Löjrom
100 g
Gurka
1
Hackad citrontimjan
1 msk
Hackad färsk gräslök
1 msk
Salt
Garnering:
Grovstötta enbär
1 tsk