Dill- och kummingravad lax

Arbetstid: 30 min
Buffé Förrätt
Dill- och kummingravad lax

Som annan gravlax serveras denna gärna med gravlaxsås och rostat bröd.

Ingredienser

Laxfilé med skinn
1 kg
Hel kummin
1 msk
Strösocker
3 msk
Salt
3 msk
Grovhackad färsk dill
1 dl
Gravlaxsås
1½ dl
½ dl

Gör så här

  • Torka av laxen, dela den i 2 bitar.
  • Mortla kummin och blanda med socker och salt.
  • Gnid in blandningen på laxen, lägg i en plastpåse tillsammans med dillen.
  • Låt grava 1-2 dagar i kylen och vänd påsen 2 gånger under tiden.
  • Häll av lagen och skrapa av kryddorna.
  • Skiva laxen i tunna skivor.
  • Rör ihop gravlaxsås med crème fraiche.
  • Servera laxen med gravlaxsåsen och ev rostat bröd.
Markera receptet som tillagat

Laxen kan även bli till smörrebröd där skivor halstras och serveras med gravlaxsås eller senap.

Näringsvärden, per port

Energi:

427 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 0,7 g
Protein: 24,6 % 25,9 g
Fett: 66,5 % 32,1 g
Kolhydrater: 8,9 % 9,4 g
https://www.arla.se/recept/dill--och-kummingravad-lax/