Dansk fläskstek

Dansk fläskstek

60+ min Huvudrätt
Denna danska fläskstek med kripig yta har en fin mild smak av äpple. Var noga när du skär igenom svålen så du får den riktigt krispigt. Servera gärna fläsksteken med äppelmos, rödkål och kokt potatis. Det är även gott att koka ihop stekskyn med vispgrädde!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/dansk-flaskstek/

Gör så här

  • Värm ugnen till 130°.
  • Skåra svålen med en vass kniv, med ca ½ cm mellanrum- Se tips!
  • Gnid in köttet och svålen med salt, det ska tränga in i skårorna.
  • Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på äppelmust. Tillaga mitt i ugnen i 30–35 min, tills svålen är mjuk.
  • Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.
  • Sätt in en stektermometer i köttet. Skala löken och skär den i klyftor. Skär morot i bitar. Lägg detta runt köttet i formen.
  • Höj ugnen till 175°.
  • Tillaga fläsksteken till en innertemperaturen på 65°, det tar ca 60 min.
  • När steken är klar, lyft upp köttet och lägg i en form.
  • Höj ugnsvärmen till 250° och grill.
  • Ställ in köttet i ugnen tills svålen blir krispig. Vrid på formen i ugnen under tiden så allt blir krispigt.
  • Servera dansk fläskstek i skivor med äppelmos, rödkål och kokt potatis.
Klart!

För att få ett knaprigt svål på fläsket är det viktigt att svålen skärs hela vägen och med ½ cm mellanrum - men var försiktig så att du inte skär köttet. Om svålen är repad i köttet riskerar du att köttsaften tränger in genom svålen och då är det svårare att få svålen knaprig.

Energi:

528 kcal

Fiber: 5,5 g
Protein: 27 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 23 g

Ingredienser

Fläskstek med svål
1 kg
Flingsalt
2 msk
Äppelcider eller must
5 dl
Gula lökar
2
Morötter
3
Till servering:
Äppelmos
1 dl
Kokt rödkål
2 dl
Kokt potatis
900 g
Inkluderad
Picklad rödkål
Budget
20 min
Picklad rödkål
(8)