Crema catalana

3 tim 30 min Dessert Efterrätt
Crema catalana

Crema catalana är spanjorernas svar på crème brûlée. Men den behöver inte bakas i ugn utan crema catalana får stelna i kylskåp. Den här är klassiskt smaksatt med kanel och apelsin.

Ingredienser

3 dl
Majsstärkelse
3 msk
2 dl
Strösocker
¾ dl
Kanelstång
1
Apelsin, finrivet skal
1
Äggulor
4
Rårörsocker, till servering
3 msk

Gör så här

  • Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken.
  • Häll resten av mjölken, grädden, hälften av socker, kanelstång och apelsinskal i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen.
  • Vispa ihop äggulorna med resterande socker i en annan bunke. Blanda samman majsstärkelseblandningen med äggulorna.
  • Sila den varma gräddmjölken ner i äggkrämen och vispa slätt. Häll tillbaka i kastrullen. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska upp i 83-84°.
  • Häll upp krämen i portionsformar och ställ in i kylen tills de satt sig, 3-4 tim.
  • Strö råsocker jämnt över krämerna och bränn av dem med en gasbrännare eller under grill i ugnen tills sockret smält och fått fin brun färg.
Lägg till recept till tillagad

Bränn dem två gånger, sockra emellan, för ett extra knäckigt täcke.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

428 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 28 g
https://www.arla.se/recept/crema-catalana/