Conrads kalastårta

5 tim Buffé Efterrätt Brunch
Conrads kalastårta

En tårta utan motstycke, fylld med ljuvlig citroncurd och bavaroise. Mängder av lyxiga bär och annat gott på toppen gör denna tårta till en verklig kalastårta i ordets rätta bemärkelse.

Ingredienser

Tårtbotten:

Sötmandel
100 g
25 g
Äggvitor
3
Strösocker
½ dl
Florsocker
1½ dl
Ägg
3
Vetemjöl
½ dl

Citroncurd:

Gelatinblad
1
Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Citron
rivet skal och saft av 1
75 g

Bavaroise:

Gelatinblad
2
Jordgubbsjuice
2 dl
Äggulor
3
Strösocker
1 dl
2 dl

Gör så här

Tårtbotten:

  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Skålla och skala mandlarna. Mixa dem fint i en mixer eller mal dem i en mandelkvarn.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa vitorna till ett mjukt skum. Tillsätt strösockret och vispa tills skummet är fast.
  • Blanda mandelmjöl, florsocker och ägg. Vispa det ljust och pösigt med elvisp. Rör ner mjölet och vänd ner äggvitorna. Rör sist ner det smälta smöret.
  • Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen 7-8 min.
  • Stjälp upp på ett bakplåtspapper, gärna på bakgaller. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna.

Citroncurd:

  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min.
  • Vispa ägg och socker luftigt. Blanda det med citronskal och saft i en kastrull.
  • Värm på medelvärme under kraftig omrörning tills krämen tjocknar. Ta genast från värmen när den första bubblan kommer.
  • Rör ner gelatinet och låt svalna. Mixa i smöret.

Bavaroise:

  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Koka upp juicen och hälften av sockret. Ta kastrullen från värmen.
  • Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt.
  • Häll äggblandningen i kastrullen och värm på medelvärme under vispning tills krämen börjar tjockna.
  • Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Kyl krämen i vattenbad.
  • Vispa grädden lätt och vänd ner i krämen.

Montering:

  • Skär ut en rundel i ena hörnet av tårtbotten lika stor som botten i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Lägg den i botten på formen.
  • Skär ca 4 cm breda remsor av tårtbotten och klä kanterna på formen. Bred ut citroncurden på botten.
  • Skär 5-6 jordgubbar i ½ cm tjocka skivor och lägg på curden. Fyll upp med bavaroisen.
  • Täck med plastfolie och låt stå i kyl minst 3 tim.
  • Ta ur tårtan ur formen och bind gärna ett band runt den.
  • Garnera lekfullt med bär, marshmallows, maränger och biskvier.
Klart!

Näringsvärden, per per bit

Energi:

585 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 14 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 57 g
https://www.arla.se/recept/conrads-kalastarta/