Chokladmousse med kaffe

Chokladmousse med kaffe

60+ min
Klassisk chokladmousse med lite kaffe som förhöjer den goda chokladsmaken. En skvätt rom ger lite mer vuxen smak. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.

Gör så här

  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 5 min.
  • Vispa ägg, äggulor och socker riktigt vitt och pösigt, ca 5 min.
  • Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Låt den svalna något. Vispa grädden lätt.
  • Lyft upp gelatinet ur vattnet. Smält det på svag värme i en kastrull tillsammans med kaffe och rom.
  • Rör ner chokladen i äggsmeten under konstant omrörning. Blanda noggrant. Tillsätt kaffeblandningen.
  • Vänd ner grädden försiktigt men var noga med att allt blandas väl. Låt stå i kyl minst 3 tim.
  • Forma moussen till ägg och servera med bär. Garnera ev med citronmeliss.
Klart!
Tips:

Rom kan bytas ut mot färskpressad apelsinjuice.

Energi:

460 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Gelatinblad
½
Ägg
1
Äggulor
2
Strösocker
⅔ dl
Mörk choklad
100 g
2 dl
Starkt kaffe
2 msk
Rom
1 msk
Till servering:
Färska jordgubbar
1 dl
Färska hallon
½ dl
Färska blåbär
½ dl