Chokladkaka med smörkräm

3 tim Dessert Fika
Chokladkaka med smörkräm

En ljuvligt maffig och chokladstinn kaka som räcker till många. Den tar tid att baka men det är den värd! Skär den i smala tårtbitar och bjud till kaffet!

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

Kokhett vatten
2½ dl
Kakao (ca 2 dl)
75 g
Mörk choklad ca 55%, hackad eller chokladknappar
125 g
375 g
Strösocker (ca 3 1/3 dl)
350 g
Stora ägg
5
Vetemjöl (ca 6 2/3 dl)
400 g
Bakpulver
2 tsk
2 dl

Chokladsmörkräm:

300 g
Ljus sirap
2 msk
Mörk choklad ca 55%, hackad eller chokladknappar
300 g
Mjölkchoklad ca 37%, hackad eller chokladknappar
200 g

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Vispa ihop kokhett vatten och kakaopulver i en skål. Tillsätt chokladen, vispa slät och låt svalna.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper på botten i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Smöra hela formen, även pappret.
  • Vispa smöret tills det är mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt sockret och vispa det ljust och poröst.
  • Dela äggen i gulor och vitor, spara vitorna till senare. Tillsätt äggulorna en i taget till smöret under vispning på låg hastighet. Blanda väl mellan varje gula. Rör försiktigt i den svala chokladblandningen.
  • Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten varvat med crème fraichen.
  • Vispa äggvitorna hårda och vänd ner i chokladsmeten med en slickepott.
  • Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min eller tills en provsticka är nästan helt torr.
  • Låt kakan svalna i formen på galler i 15 minuter. Vänd sedan ut den på ett galler med ovansidan upp. Låt svalna helt.

Chokladsmörkräm:

  • Smält smör i en liten kastrull och blanda ner sirap.
  • Hacka chokladen och lägg i en mixerbunke.
  • Häll det varma smöret över chokladen och mixa till en slät och glansig smörkräm. Låt stå ca 1 tim och stelna till i rumstemperatur, vispa då och då. Konsistens ska bli mjuk men tillräckligt fast så krämen kan bres över kakan.

Montering av tårtan:

  • Skär ev till toppen på kakan så den är platt och fin. Dela chokladbottnen i två delar.
  • Lägg en botten på ett serveringsfat och bred ut hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på det sista av smörkrämen. Servera direkt.
Lägg till recept till tillagad
https://www.arla.se/recept/chokladkaka-med-smorkram/