Chokladkaka med smörkräm

Chokladkaka med smörkräm

60+ min
En ljuvligt maffig och chokladstinn kaka som räcker till många. Den tar tid att baka men det är den värd! Skär den i smala tårtbitar och bjud till kaffet!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladkaka-med-smorkram/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Vispa ihop kokhett vatten och kakaopulver i en skål. Tillsätt chokladen, vispa slät och låt svalna.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper på botten i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Smöra hela formen, även pappret.
  • Vispa smöret tills det är mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt sockret och vispa det ljust och poröst.
  • Dela äggen i gulor och vitor, spara vitorna till senare. Tillsätt äggulorna en i taget till smöret under vispning på låg hastighet. Blanda väl mellan varje gula. Rör försiktigt i den svala chokladblandningen.
  • Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten varvat med crème fraichen.
  • Vispa äggvitorna hårda och vänd ner i chokladsmeten med en slickepott.
  • Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min eller tills en provsticka är nästan helt torr.
  • Låt kakan svalna i formen på galler i 15 minuter. Vänd sedan ut den på ett galler med ovansidan upp. Låt svalna helt.
Chokladsmörkräm:
  • Smält smör i en liten kastrull och blanda ner sirap.
  • Hacka chokladen och lägg i en mixerbunke.
  • Häll det varma smöret över chokladen och mixa till en slät och glansig smörkräm. Låt stå ca 1 tim och stelna till i rumstemperatur, vispa då och då. Konsistens ska bli mjuk men tillräckligt fast så krämen kan bres över kakan.
Montering av tårtan:
  • Skär ev till toppen på kakan så den är platt och fin. Dela chokladbottnen i två delar.
  • Lägg en botten på ett serveringsfat och bred ut hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på det sista av smörkrämen. Servera direkt.
Klart!

Ingredienser

Kokhett vatten
2½ dl
Kakao (ca 2 dl)
75 g
Mörk choklad ca 55%, hackad eller chokladknappar
125 g
375 g
Strösocker (ca 3 1/3 dl)
350 g
Stora ägg
5
Vetemjöl (ca 6 2/3 dl)
400 g
Bakpulver
2 tsk
2 dl
Chokladsmörkräm:
300 g
Ljus sirap
2 msk
Mörk choklad ca 55%, hackad eller chokladknappar
300 g
Mjölkchoklad ca 37%, hackad eller chokladknappar
200 g