Chokladtårta

Chokladtårta

60+ min Buffé Efterrätt
En maffig chokladtårta fylld med chokladfrosting. Garnera denna chokladdröm efter lust och fantasi. Bär, blommor, mynta, citronmeliss. Eller varför inte göra den till en kalastårta. På med roliga godisar, kakor och strössel.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Värm ugnen till 180°.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
  • Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa slätt. Rör ner crème fraichen.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 45-60 min. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad. Lite kladdig kan den vara när den tas ut. Låt kallna helt.
Chokladfrosting:
  • Vispa smöret luftigt med elvisp. Rör ner övriga ingredienser och vispa slätt.
Garnering:
  • Se till att chokladtårtan är helt kall. Skär ev till kakan om den inte är helt rak upptill. Dela kakan i tre bottnar.
  • Bred chokladsmörkrämen mellan, ovan och runt tårtan. Toppa med t ex bär, blommor och godis.
Klart!
Tips:

Skulle frostingen bli lös i början av vispningen så fortsätt bara vispa med elvispen så blir den snart fast i konsistensen.

Energi:

612 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 44 g

Ingredienser

200 g
Strösocker
2 dl
Ägg
3
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Kakao
¾ dl
Bakpulver
2 tsk
Vaniljpulver
2 krm
Salt
1 krm
Frosting::
100 g
450 g
Florsocker, siktat
4 dl
Kakao, siktat
½ dl
Starkt kaffe, avsvalnat
2 msk
Garnering:
Bär, blommor och godis