Chili med oxsvans och bönor

Chili med oxsvans och bönor

3 tim
Huvudrätt
Chili på oxsvans och svarta bönor som kryddats med rökt fläsk, vitlök och spiskummin. Servera gärna chilin med ett gott bröd och en klick svalkande gräddfil eller matyoghurt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chili-med-oxsvans-och-bonor/

Gör så här

  • Skär sidfläsket i tärningar. Skala morot, lök och vitlök och hacka dem grovt.
  • Fräs morot, lök och vitlök i smör i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt oxsvans och sidfläsk och bryn det under omrörning.
  • Slå på krossade tomater, fond, vatten, vinäger och kryddor. Låt koka på svag värme under lock tills köttet lossnar från benen, ca 2 ½ tim. Rör om då och då.
  • Rensa köttet från benen och lägg tillbaka i grytan.
  • Skär paprikan i bitar. Tillsätt paprika och bönor och låt sjuda ca 15 min tills paprikan känns mjuk.
  • Smaka av med salt, peppar och ev lite chili.
Klart!

Vill du göra chilin ännu matigare kan du dubbla mängden bönor. Använd gärna två olika sorters bönor.

Energi:

825 kcal

Protein: 65 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 50 g

Ingredienser

Oxsvans
1 kg
Rökt sidfläsk eller bacon
140 g
Morot
150 g
Gul lök
300 g
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Krossade tomater med chilismak
375 g
Oxfond
1½ msk
Vatten
5 dl
Rödvinsvinäger
¾ dl
Malen spiskummin
1½ msk
Malen koriander
2 tsk
Gul paprika
1
Svarta bönor
400 g
Till servering:
3 dl