Cheddar- och broccolisoppa

35 min Huvudrätt
Cheddar- och broccolisoppa

En krämig och mättande cheddar- och broccolisoppa toppad med ört- och vitlöksstekta krutonger. Om broccolin är i säsong köper du färsk, annars funkar det alldeles utmärkt med fryst broccoli. Det går bra att välja vilken lagrad ost som helst, passa på att riva ner eventeulla ostkanter. Krutongerna är perfekta att steka på dagsgammalt bröd.

Ingredienser

Broccoli
500 g
Gul lök
1
1 msk
Grönsaksbuljong
6 dl
2 dl
150 g
Salt och svartpeppar

Örtkrutonger:

Formbröd
2 skivor
Vitlöksklyfta
1
Färsk persilja
2 msk
2 msk
Salt
2 krm

Gör så här

  • Skär hela broccolin i bitar, både buketter och stam. Finhacka löken. Hetta upp smöret i en stekpannan och fräs broccoli och lök 5-6 min.
  • Häll på buljongen och koka under lock 20-25 min, tills broccolin är riktigt mjuk. Mixa slätt.
  • Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 5 min. Ta från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.

Örtkrutonger:

  • Tärna brödet. Finhacka vitlök och persilja. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs brödet krispigt på medelvärme.
  • Tillsätt vitlök och örter mot slutet av stekningen. Smaka av med salt.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

545 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 18 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 43 g
https://www.arla.se/recept/cheddar--och-broccolisoppa/