Böngryta med mandelmojo och gräddfil

30 min Huvudrätt Lunch Middag
Böngryta med mandelmojo och gräddfil

Mustig, god gryta med smaker av vitlök och soltorkade tomater på en bädd av mandelmojo. Toppa med gräddfil och servera tillsammans med bloody mary crumbs.

Ingredienser

Böngryta:

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Soltorkade tomater
4
2 msk
Vitt vin
1 dl
Krossade tomater
ca 400 g
Blandade förkokta bönor
ca 300 g
Salt och svartpeppar

Mandelmojo:

Pressad citronsaft
2 msk
Skållad mandel
2 dl
Malen spiskummin
1 tsk
Chili flakes
½ tsk
Olivolja
1 dl
Salt och peppar

Till servering:

Plockad färsk koriander
1 dl
2 dl
Bloody Mary crumbs

Gör så här

Böngryta:

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka de soltorkade tomaterna.
  • Fräs lök, vitlök och soltorkade tomater i en kastrull i smöret tills löken är mjuk. Häll på vin och låt koka någon minut.
  • Tillsätt krossade tomater och låt koka ihop sakta ca 15 minuter.
  • Sila av och skölj bönorna och tillsätt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Mandelmojo:

  • Mixa samtliga ingredienser till mojon i en matberedare till ett grovt hack som håller ihop. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

  • Hacka koriandern grovt.
  • Bred mandelmojo i botten på en tallrik och lägg böngryta ovanpå.
  • Toppa med gräddfil, koriander och bloody mary crumbs.
Klart!

Näringsvärden, per port exkl. crumps

Energi:

655 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 15 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 53 g
https://www.arla.se/recept/bongryta-med-mandelmojo-och-graddfil/