Blomkål i ugn

30 min Brunch Buffé Huvudrätt Middag
Blomkål i ugn

Blomkål i ugn gratinerad med vispgrädde, vitlök och cheddar. Denna vegetariska gratäng kan antingen serveras som ensamrätt med en matig sallad och t ex bulgur, eller som ett gott tillbehör till kyckling eller lammfärsbiffar. Blomkålen passar även att serveras ljummen på en buffé.

Ingredienser

Blomkål
500 g
Färsk persilja
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
3 dl
150 g
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
Surdegsbröd eller annat vitt bröd
1 skiva
Citron, finrivet skal, till servering
1

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Dela blomkålen i buketter och lägg i en smord ugnsform.
  • Grovhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken och blanda med hälften av persiljan i en skål.
  • Tillsätt grädde och ost, salta och peppra. Häll gräddblandningen över blomkålen.
  • Bryt brödet i bitar och strö det över gratängen.
  • Gratinera blomkålen mitt i ugnen ca 30 min.
  • Toppa blomkål i ugn med resterande persilja och finrivet citronskal.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

504 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,4 g
Protein: 11,8 % 14,7 g
Fett: 74,9 % 42,7 g
Kolhydrater: 13,3 % 16,5 g
https://www.arla.se/recept/blomkal-i-ugn/