Blåbärsgalette
Nytt

Blåbärsgalette

1 tim Buffé Fika Efterrätt
Bjud på krispig och läcker blåbärsgalette. Inte alls svåra att göra, men lätta att imponera med. Dessa blåbärsgaletter passar utmärkt att servera som dessert till sensommarens kalas. Perfekt som avslutning på kräftskivan! För att få till de knaprigt gyllene kanterna penslar vi dem med både ägg och sockerlag. Servera nybakade blåbärsgaletter med vispad crème fraiche smaksatt med kardemumma.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blabarsgalette/

Gör så här

  • Värm ugnen till 180°.
  • Skär smöret i tärningar. Rör ihop mandelmjöl, vetemjöl och socker i en skål eller matberedare. Blanda ner smör och ägg. Arbeta raskt ihop till en deg.
  • Dela degen i 8 bitar. Kavla ut till rundlar mellan bakplåtspapper.
Fyllning:
  • Blanda socker, mandelmjöl och potatismjöl. Strö blandningen över degbitarna, men lämna ca 3 cm av kanten.
  • Strö blåbär över sockerblandningen.
  • Lossa försiktigt kanterna på degbitarna med en vass kniv. Vik in kanten över fyllningen. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över rårörssocker.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min, tills kanterna är gyllene och knapriga.
Sockerlag:
  • Koka upp vatten och socker. Rör tills sockret lösts upp.
  • Pensla kanterna med sockerlag och servera galetten med vispad crème fraiche smaksatt med kardemumma.
Klart!
Energi:

645 kcal

Fiber: 4,1 g
Protein: 10 g
Kolhydrater: 55,9 g
Fett: 42,6 g

Ingredienser

200 g
Mandelmjöl
3 dl
Vetemjöl
4 dl
Strösocker
1 dl
Ägg
1
Fyllning:
Strösocker
½ dl
Mandelmjöl
½ dl
Potatismjöl
2 msk
Svenska blåbär
3 dl
Ägg
1
Rårörsocker
3 msk
Sockerlag:
Vatten
½ dl
Strösocker
½ dl
Till servering:
2 dl
Kardemummakärnor, mortlade
½ msk